Barion Pixel Google és a keresőoptimalizálás története - EDIT MEDIA

Google és a keresőoptimalizálás története

edit-media-seo

A 2000-es évek elején az internetes piac válságba került amikor sok keresőszolgáltatás csődbe ment ekkor lehetősége volt a Google-nak betörni a piacra. A Google olyan sikeres technológiát fejlesztett ki, amelyet azóta már az összes többi keresőrendszer is átvett, illetve ezen a technológiai elvek mentén fejleszt tovább. Ez volt a PageRank aminek a fejlesztője Larry Page. Ez egy olyan algoritmus, amely az oldalra mutató linkek mennyiségét, illetve ma már a minőségét is nézi és ezáltal rangsorolja az oldalakat. Ennek lényege, ha egy link az adott oldalra releváns helyről mutat annak nagyobb értéke van a Google rangsorolási listáján, mintha az nem egy releváns oldalról jönne. Például, ha egy kozmetikai termékekkel foglalkozó weboldal linkje egy  szépségszalon weboldalakat gyűjtő portálra mutat, az egy minőségi linknek számít a Google keresőmotorok szempontjából. Viszont, ha ugyanennek az oldalnak a linkje például egy használtautó értékesítő oldalon jelenik meg az kevésbé értékes linknek számít. A Google tehát ma már kapcsolatot is keres az oldalak között, vagyis figyelembe veszi a tartalmi összefüggéseket is.

Manapság a Google a világon a legbefolyásosabb, legelterjedtebb kereső. Vannak olyan országok, ahol egyeduralkodóvá vált. Többek között a Google volt az első, aki sikeres hirdetési rendszert hozott létre a keresőkben. Kulcsszavakra megjeleníthető hirdetés az ár pedig licitálási alapon történik az online piactérben.

Mivel a Google a világ legnagyobb keresője, így jóformán mindenki a Google keresőre optimalizál. Magyarországon szinte monopol helyzetben van és a világon is a legnagyobb és legbefolyásosabb keresőmotornak számít.

 

Világviszonylatban:

search-engine-market-share-worldwide

Forrás: http://gs.statcounter.com/search-engine-market-share

 

 

Magyarországon:

search-engine-market-share-hungaryForrás: http://gs.statcounter.com/search-engine-market-share/all/hungary

Végeztünk egy kutatást a Google Trends-ben ami világszerte az elmúlt 5 év keresőkre való keresését mutatja. Ebből is jól kirajzolódik az arány, hogy a Google már egy jó ideje mennyivel népszerűbb a többi keresőmotorhoz (Yahoo, Bing) képest.

 

search-engine-google-yahoo-bing

Forrás: https://trends.google.hu/trends/explore?date=today%205-y&q=google,yahoo,bing

Keresőoptimalizáláskor érdemes tisztában lenni a legfontosabb Google algoritmusokkal és azzal, hogy milyen tényezőket vesznek számításba egy oldal rangsorolásakor. Az algoritmusok működését nem tárják a nyilvánosság elé, de irányelveket határoznak meg, ami mentén a weboldalak folyamatos fejlesztést igényelnek.

 

A 9 legfontosabb Google algoritmus:

 

  • Panda – élesítés: 2011 február
  • Penguin (Pingvin) – élesítés: 2012 április
  • Hummingbird – élesítés: 2013 augusztus
  • Pigeon – élesítés: 2014 július
  • Mobilegeddon – élesítés: 2015 április
  • Rankbrain – élesítés: 2015 október
  • Possum – élesítés: 2016 szeptember
  • Fred – élesítés: 2017 március
  • Medic – élesítés: 2018 augusztus

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Powered By WordPress | Awe Blog