Barion Pixel A user-friendly weboldal fontossága

A user-friendly weboldal fontossága

user-friendly

A felhasználóbarát szemlélet minden eddiginél fontosabb lett az internetes gazdaságban.

Funkcionálisan kifinomult technikai elemeket kell alkalmazni egy-egy user-friendly (UX angolul User Experience) webdizájn kialakítása során. Miszerint nem csak a “csinos” weboldal számít, hanem kifejezetten a felhasználóbarát szemléletmód. A folyamatos tesztelések elengedhetetlenül fontosak hogy technikailag minden téren rendben legyen a honlapunk. Ismernünk kell az oldallátogatóink viselkedését, amely lényegében azért fontos, mert ezen áll vagy bukik egy üzleti lehetőség megköttetése, vagyis egy lehetséges vásárlás, konverzió, a látogatóink megtartása a weboldalunkon.

Napjainkban, alapvető fontosságú és joggal elvárható, hogy egy weboldal felhasználóbarát legyen. User-friendly-nek nevezünk minden olyan weboldalt, ahol a felhasználói élmény és a felhasználói felület (UI angolul User Interface) összhangban van egymással és az oldalt a felhasználó szemével vizsgálja. A helyes metódus ez esetben az, amikor webfejlesztés során folyamatosan teszteljük az oldalt mind reszponzivitás mind pedig felhasználói szemszögből.

A weben a felhasználók előbb tisztázzák, hogy mennyire használható az oldal, és csak azután fizetnek. Ezért lényeges szempont a használhatóság figyelembevétele a web megtervezésekor.

Nagy hangsúlyt kap a weboldal használhatósága SEO szempontjából. Itt például arra gondoljunk, amikor a keresőmotorok konkrétan azt vizsgálják, hogy a felhasználó mennyi időt töltött el a weboldalon, kezelhető volt-e számára vagy sem. Ezen a gondolaton tovább haladva következtethetünk arra is, hogy a látogató vásárolt-e az oldalunkon, vagy gyorsan átnavigált egy versenytársunk weboldalára.

Tehát a honlapot úgy tekinthetjük, mint egy belépőt az online üzlet világába. Képzeljük el, mint amikor az ember bemegy egy ‘offline’ üzletbe, és ha tetszik neki a kiszolgálás és a kínálat, nagy valószínűséggel ott vásárol. Ha pedig nem, akkor tovább áll és felkeres egy másik üzletet, ami szimpatikusabb a számára. Tehát ezért szükséges figyelmet fordítanunk arra, hogy weboldalunk felhasználóbarát legyen. Mint ahogyan a mondás is tartja „A vevőnek mindig igaza van” vagyis mindig a felhasználó érdekeit kell nézni, az ő igényeit figyelni, mert neki kell megfelelnünk weboldalunkkal felhasználóbarát szempontból ahhoz, hogy aztán a későbbiekben vásároljon is nálunk és ne pedig a konkurenciánál. Figyelnünk kell a látogatók szokásait és aszerint alakítani az oldalt.

Elsődleges szempont a felhasználó, hogy nekik megfeleljen a weboldalunk és könnyen tudják kezelni. Ezért az élesítés előtti tesztelések döntő szerepet játszanak a folyamatban. Meg kell vizsgálni, hogy az oldalunk minden eszközön (pc, mobil, tablet) különféle monitor méreten megfelelően reszponzív legyen. Előfordul, hogy az is befolyásolja a honlapunk felépítését, illetve funkcióit, hogy milyen böngészőt használunk. Például lehet egy email kattintható a Google Chrome-ban és ily módon azonnal üzenetet tudnunk küldeni de Safariban ugyanez a funkció nem működik. Talán apróságoknak tűnhet, de ezek a kényelmi szempontok mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a felhasználónk komfortosabban érezze magát a honlapunkon és ne navigáljon el.

user-friendly

A tökéletes technikai felépítés mellett a dizájnra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hogy a weboldalunk vonzó legyen a felhasználó számára. Jó példa erre az Apple Inc. amerikai vállalat. Ők voltak azok az IT vállalat, akik forradalmian újat mutattak egyszerű, letisztult vonalú, dizájnos termékeikkel. Jóllehet, van olyan technológia termék, például egy mobiltelefon ami tud annyit, mint egy Apple Iphone. Mégis megveszik az emberek dupla vagy tripla áron a termékeiket, többek közt egyszerűen azért, mert szép. Az Apple egy igazi Love Brand, és a tudatos avagy impulzusvásárló szépséget is akar. Nem csak a funkció, de a dizájn is kell! A legjobbat szeretnék és nekünk azt is kell nyújtani számukra.

Honlapunk marketingtaktikáinak összhangban kell állniuk az egyéb marketingtevékenységekkel. Ma már tisztában vagyunk a keresőoptimalizálás fontosságával, hogy hogyan kell a felhasználóbarát kialakítású weboldalt népszerűsítenünk az interneten.

Bizonyos oldalaknál, ahol nincsen konkrét eladás – például webshop – ott a weboldal elsősorban információt nyújt, és a céges imázst erősíti. Ha egy honlap nem felel meg a felhasználói “elvárásoknak”, nem szívesen látogatnak az oldalra, vagy az inkább taszítja őket, akkor az imázsromboló hatást fog elérni, nem pedig építőt. Elsődleges szempont először megvizsgálni azt, hogy honlapunkkal milyen hatást/ élményt tudunk elérni a felhasználónál. Hogyan látja a márkánkat, azt hogyan “tálaljuk neki” a honlapon keresztül, milyen értéket képvisel, és mindezek után egy integrált marketing szemlélettel és marketing stratégiával megtámogatni a célunkat. Máskülönben nem a kívánt hatást éri el a honlapunk reklámozása, hanem éppen ellenkezőleg romboló hatással lehet a cég imázsára. A saját brandünk az, hogy mit mutatunk magunkról, mit reklámozunk az a legfontosabb befektetésünk.

A user-friendly kialakítás fontossága erőteljesen megjelenik a mobil internetezés területén is. Az okosmobilok elterjedésével és népszerűségével arányosan nő a mobilinternet használók száma. Ezért kulcsfontosságú, hogy a weboldalunk mobilon is reszponzív és felhasználóbarát legyen. A kisebb képernyők kezdeti nehézségeit feloldotta a reszponzív vagy a kijelzőhöz alkalmazkodó dizájn. Mindamellett, a mobilbarát dizájn ma már egy komoly rangsorolási SEO faktor is.

SEO oldalról vizsgálva igen fontos a user-friendly weboldal kialakítása, mivel a keresőmotorok azt is nézik, hogy egy látogató mennyi ideig tartózkodik az oldalunkon. Nézik a visszafordulási arányt és az oldalmegtekintéseket egyaránt. Vagyis nem elég, ha csak az oldalra kattintást vesszük figyelembe, az is fontos hogy mennyi ideig tartózkodik a weboldalunkon a felhasználó, megtalálja-e a számára fontos tartalmat, tetszik-e neki az oldalunk, szívesen időzik-e ott. Ugyanis ebből az időintervallumból tudnak következtetni a keresőmotorok arra, hogy a weboldalunk mennyire releváns tartalommal rendelkezik a felhasználó számára. Amennyiben az eltöltött idő viszonylagosan hosszabb egy honlapon, úgy következtetnek a keresőmotorok a minőségi tartalomra és ezáltal előkelőbb helyre rangsorolják a weboldalt.

Itt kapcsolódik össze szorosan a user-friendly weboldal és a SEO. E tekintetben a megfelelő képek, videók, grafika megjelenítése, és az oldal egyszerű használhatósága mind fontos felhasználóbarát szempont, továbbá a SEO követelményeinek is meg kell felelniük. Úgy, mint a képek fájlmérete, a felbontás optimalizálása. A fájlok helyes elnevezése kisbetűkkel, ékezet nélkül, a szavakat kötőjelekkel elválasztva. Rendkívül fontos a helyes Alt attribútumok megadása a képek leírásában. Sokan még ma is vétenek egy hibát, miszerint a szavakat alsó kötőjellel választják el a hagyományos kötőjel helyett, ami azért lényeges szempont, mert hogyha alsó kötőjelet írunk a szavak közé azt a Google egy szónak fogja értelmezni, azaz egybeolvassa őket. Képek optimalizálására azért van szükség, hogy gyorsítsa a weboldalt illetve a Google képkeresőjében böngészve az oldal képtalálatait minél több kép mutasson az oldalunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Powered By WordPress | Awe Blog